Wilgentenen als eeuwenoud product

Over de gehele wereld worden wilgentenen al eeuwenlang gebruikt. Overal worden wilgen gesnoeid en de tenen gebruikt als vlechtmateriaal, ook in Europa. Er bestaan hele wilgenplantages om aan voldoende wilgentenen te komen. Na het snoeien, ofwel oogsten, worden wilgentenen verwerkt als vlechtmateriaal. Hiermee worden diverse producten gemaakt, maar de bekendste is toch de wel de ‘wilgenrol’ of de ‘wilgenmat op rol’.

Hoe droger, hoe langer de levensduur

Als wilgentenen drogen verkrijgen ze hun roodbruine kleur, ze worden harder en daardoor duurzamer. Veelal wordt een wilgenrol handmatig gevlochten, en worden verbonden met verzinkt ijzerdraad, steeds met een afstand van ongeveer 10 cm. Een wilgenrol of mat kan je gemakkelijk laten begroeien met klimplanten, en is verkrijgbaar is diverse hoogtes. Die je overigens zelf gemakkelijk kan inkorten. Voor de levensduur is het van belang de wilgenrol een beetje boven de grond te bevestigen, want de volgende regel geldt: ‘Hoe droger de wilgenmat blijft, hoe langer de levensduur van dit natuurproduct is’.

Altijd stevig bevestigen

Bovenstaande geldt voor alle natuurlijke afscheidingen, ook bijvoorbeeld voor rieten matten. Natuurlijke afscheidingen zijn iets wat kwetsbaarder dan een vaste schutting, de bevestiging kan ook de levensduur verlengen. Boven de grond plaatsen hadden we al genoemd, maar tevens is de hoeveelheid wind bepalend. Door een wilgenrol stevig te bevestigen kan de mat niet veel bewegen in de wind, en dit is perfect. Door ‘slagen’ van de wind kan namelijk schade ontstaan. Gemiddeld wordt er aangenomen dat je van 5 jaar uit kan gaan, maar bij een goede bevestiging kom je bij een wilgenrol uit op zelfs 8 jaar.

Bedrijven
Skepp

Ben je toevallig bekend met het bedrijf Skepp? Wanneer je een ondernemer bent en je bent op zoek naar een kantoorruimte, dan is het zeker de moeite waard om de website van Skepp eens te bezoeken. Skepp is van oorsprong een Twents bedrijf wat in 2013 als een online broker …

Bedrijven
Reclamespandoek

Reclamespandoek is een goed middel om reclame mee te maken. Je kunt het op een gevel monteren, achter ramen, billboards, noem het maar op. Hierdoor komen mensen direct in contact met de geleverde product of dienst en groeit de naamsbekendheid. Op die manier weten ze je beter te vinden. Bergslot …

Bedrijven
Voor elk wat wils

Daar waar vroeger een rolgordijn misschien een simpele en saaie oplossing was, kan het nu een sfeermaker zijn voor jouw interieur. In het ontiegelijk grote assortiment aan kleuren en stoffen voor rolgordijnen telt daadwerkelijk het gezegde: ‘voor elk wat wils’. Er zijn inmiddels vele goed ontworpen en betaalbare rolgordijnen op …